Madaya'nın Çocukları

Madaya'da İnsanlık Ayıbı...





















     Suriye'nin başkenti Şam'ın bazı bölgelerinde, Hizbullah ve İran askerlerinin kuşatması devam ediyor. Bölgeden gelen haberlere göre, açlıktan dolayı hayatını kaybeden insanların sayısı hızla artmakta.

HABER: MEDYA TİMES
       Suriye'nin başkenti Şam'ın bazı bölgelerinde, Hizbullah ve İran askerlerinin kuşatması devam ediyor. Bölgeden gelen haberlere göre, açlıktan dolayı hayatını kaybeden insanların sayısı hızla artmakta.
           Şam'a bağlı Madaya bölgesinde açlıktan dolayı ölen insanların haberleri peşpeşe geliyor. Kuşatma altında tutulan bölgede insanlar bir taraftan açlıkla mücadele ederken direğ taraftan ise, soğuktan donma tehlikesi ile karşı karşıya. Bölgede elektrikler uzun süredir kesik, ve yakacak için odun bulunmuyor.
         Suriye medya aktivistleri, zayıf insanların ve çocukların ölümünde büyük artış olduğunu belirtirken, herhangi bir müdahelenin olmaması neticesinde Madaya'da açlıktan dolayı toplu ölümlerin olacağı uyarısında bulundu.
Kuşatma altında tutulan Madaya'da, 50 bin sivil yaşamakta ve kuşatma 200 günü aşmış durumda. Bölgede 75 kişiden fazla insan açlıktan yaşamını yitirdi.


"İçlerinizde vicdan ölmüşse Allah tan başka kimsemiz yoktur. Madaya'yı kurtarın." pankartı asan Suriyeli bir çocuk

Suriyeli Kardeşlerimiz Açlıktan Ölüyor!

5.yılına giren Suriye dramında Esed, İran, Rusya katliam güçlerinin kuşatması altında sıkışıp kalan halk açlıktan can veriyor.


      5. yılına giren Suriye dramında Esed, İran, Rusya katliam güçlerinin kuşatması altında sıkışıp kalan halk açlıktan can veriyor.
Yermük'te masum insanların açlıktan kedi eti yemek durumunda kaldığına dair haber ve görüntülerin henüz hafızalarda canlı olduğu bir vasatta Mezaya bölgesinde 40 kişinin açlıktan öldüğü haberleri yürek burkuyor. Esed ve Hizbullah kuşatması altında açlıktan kırılan insanların dramına dikkat çeken 3 çocuk annesi Nesrin'in Rudaw'a anlattıkları da bu olumsuz tabloyu kabartan cinsten.























  
  Rudaw'ın haberine göre Suriye iç savaşının 5’inci yılında, başkent Şam’da insanlar açlıktan ölürken, bir kilo şekerin 120 dolara satıldığı  ifade ediliyor.


















    
Salı günü Şam’ın  Mezaya bölgesinde Esad ve milislerin ablukasından dolayı 5 sivil hayatını kaybetti.
    Suriye üzerinden Avrupa’ya gitmek isteyen 3 çocuk annesi Nesrin (44), ülkedeki savaşın başından beri Şam’da mahsur durumda.

Rûdaw’a konuşan Nesrin, eskiden Şam’da hayatın güzel olduğunu ancak şimdi hergün ölüm haberleri aldıklarını belirtti.

Daha önce Esad’e yakın güçler tarafından, silahlı kişiler bulunduğu gerekçesiyle abluka altına alınan Kudsiya semtinde ikamet eden Nesrin, şunları söyledi:

Eski mahallesine göre sakin olan Hıristiyan Cermana semtine taşınan Nesrin, “Yeni semtte 8 saat elektrik veriliyor. Ancak gıda çok sınırlı. Biz Esad ordusu ile milislerin kurbanıyız” diye konuştu.

“O bölgede insanlar açlıktan ölüyor. Gıda olmadığından dolayı insanlar ağaç yapraklarını yiyor. Abluka altındak bölgelerde bir kilo şeker 120 dolar dolayında.”

Açlığın kol gezdiği Madava’da bir baba küçük çocuğuna 5 kilogram süt alabilmek için 11 bin dolarlık aracını satışa çıkardı.

70 KİŞİ AÇLIKTAN ÖLDÜ

     Bu arada beldedeki yerel koordinasyon komitesi üyesi Samir Tateen ise Esad güçlerinin Madaya´yı kuşattığı günden bu yana yaklaşık 70 kişinin açlıktan yaşamını yitirdiğini, 50 kişinin de iyi beslenemediği için çeşitli hastalıklara yakalandığını söyledi. Bölgeye acil insani yardımın gönderilmesi gerektiğini ifade eden Tateen şunları kaydetti: "Madaya´da 40 bin civarında kişi var. 193 günden bu yana rejim ile Hizbullah milislerinin kuşatması altında bulunan Madaya´ya Esed güçleri insani yardımın girmesine izin vermiyor. Beldede hayat oldukça pahalı. Bir kilo pirinç 40 bin Suriye lirasından (Yaklaşık 300 Türk lirası) satılıyor. İnsanlar beldede karınlarını su ve topladıkları otlarla doyurmaya çalışıyorlar. Beldeye elektrik de verilemiyor, halk yıkılmış evlerin enkazından topladığı tahta parçalarını yakarak ısınmaya çalışıyor.

































300 KİŞİ KOMADA

      Son yardımın 6 ay önce Birleşmiş Milletler gözetiminde gerçekleştirildiğini söyleyen Madaya Yerel Yönetim Başkanı Amer Burhan, son 100 günde 7’si bebek olmak üzere 60 kişinin açlıktan hayatını kaybettiğini, 300’den fazla sivilin de komada olduğunu açıkladı. 
BÜTÜN DÜNYA SORUMLUDUR

     Yeni Şafak’ta yer alan habere göre Burhan açıklamasında, “Bütün dünya burada 20 bin kişinin ölümünden sorumludur”ifadelerine yer verdi.
     Lübnan sınırında yer alan ve Şii Hizbullah milisleri ile Esed askerleri tarafından 3 yıldır kuşatma altında tutulan kasabaya giriş ve çıkışlara izin verilmiyor. Kasabada son 7 aydır bir çok salgın hastalığın da baş gösterdiğini belirten Burhan, uluslararası toplumu bu katliama dur demeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye yönetiminini, aylardır kuşatma altında bulunan ve açlıktan ölümlerin başladığı Madaya kasabasına insani yardım götürülmesi konusunda ikna edildiğini duyurdu.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden yapılan açıklamada, "Suriye hükümetinin kıtlık yaşanan Madaya, Fuaa ve Kefriye kasabalarına insani yardım götürülmesine izin vermesini memniyetle karşılıyoruz" ifadesi yer aldı.

Örgüt, birkaç gün içerisinde kuşatma altındaki kasabalara insani yardımın ulaşmaya başlayacağını belirtiyor.

'Bir kilo pirinç 250 dolar'

     Uluslararası yardım kuruluşu Kızıl Haç, Kızıl Haç, Ceyş el Fetih örgütünün kontrolünde bulunan bölgeye son yardımın Ekim 2015'te gittiğini ve nüfusu 30 bini bulan bölge halkının açlıktan ölmeye başladığını açıklamıştı.
BBC'ye bilgi veren Abdullah isimli bir Madayalı ise "Yiyecek bulamıyoruz. Çocuklar, kadınlar, herkes ölmeye başladı. Bazen ağaç yapraklarını, çimenleri bazen de kedileri yiyoruz" dedi.
İngiliz Guardian gazetesi ise kasabada pirincin gramla satıldığını, bir kilo pirincin fiyatının 250 dolara çıktığını aktardı.




Çocuklar, kadınlar, herkes ölmeye başladı. Bazen ağaç yapraklarını, çimenleri bazen de kedileri yiyoruz" dedi.

GÜVENLİK NEDENİYLE İSİMLERİ GİZLİ


     Açlıktan bitap düşen çocuklara yemek yediren yardımseverler, bölgedeki gıda ve ilaç ihtiyacının had safhada olduğunu söyledi. Engellere rağmen bölgeye girmeyi başaran grubun adı, can güvenliği ve yardımların aksatılmaması gizli tutuluyor. 40 bin kişinin yaşadığı Madaya'da her geçen gün açlıktan dolayı 20 kişi hayatını kaybediyor.

Madaya'dan kan donduran fotoğraflar...

Suriye'de iç savaş 6. yılına yaklaşırken, Esed'e bağlı rejim güçlerinin kuşatmasındaki Madaya'da masum siviller aç bırakılarak katledildi.




İHH’nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre , bölgede 2 binin üzerinde aile ve çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 10 bin kişi yaşıyor. Madaya’ya esedgüçlerinin saldırıları sonucu bu zamana kadar 252 kişi yaşamını yitirken 460 çocuk yetim kaldı.















Madaya'ya gıda girişine izin verilmiyor
Bölgede bulunan insanlar en temel yaşam malzemelerine ulaşamıyor. Tüm dünyanın gözü önünde binlerce kişi açlıktan ölecek duruma geldi. Şuana kadar 70’den fazla sivil açlık nedeni ile hayatlarını kaybetti.

Değerli takipçilerim bu gibi manzaralar dünyanın her yerinde yaygınlaşmaya başladı. Peki bu manzarada bizim payımız hiç mi yok?
Etiketler:

Yorum Gönder

Karalayanlar

Karalayanlar Karalayanlar burada Karalayanlar burda

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Tema resimleri sndr tarafından tasarlanmıştır. Blogger tarafından desteklenmektedir.
Javascript KapalıSiteyi görüntülemekte sorun yaşamamak için lütfen javascript aktif edin.